Lärares arbetstid

Idag skrev en av min vänner, som också är lärare, följande på facebook:
”Perfekt väder för inläggning av omdömen på skolwebben. Nu jäklar………”.
Min kommentar blev:
”Perfekt väder för att läsa 9:ornas uppsatser. Undrar hur vi ska hinna med sådant om vi ska jobba 40-timmarsvecka?”
Varpå hon svarade:
”Läsa på det indragna sommarlovet å ge omdömen ett halvår senare.”

Det här har jag funderat mycket över. SKL vill att lärarna skall arbeta 40-timmarsvecka och alla de 40 timmarna ska tillbringas på skolan. Jag förstår inte riktigt hur det ska ge oss en bättre skola. Om jag ska tillbringa mer tid i skolan måste min arbetsplats moderniseras (och vad är kostnaden för det). Vi skulle behöva ha ordentliga arbetsplatser och tillgång till fler datorer. Idag är jag ofta tvungen att åka hem och jobba (på min egna dator) eftersom datorerna som finns på skolan är upptagna. Vi ska skriva omdömen, pedagogiska utredningar, åtgärdprogram. Vi söker information på Internet, planerar, kommunicerar med elever och föräldrar, skriver protokoll. Många av våra sysslor kräver att vi har tillgång till en dator men vi kan vara upp till fyra lärare som delar på en. Många av oss sitter i trånga, röriga, arbetsrum där det är svårt att få plats med de böcker och de pärmar som man behöver ha tillgång till.

SKL menar att vi ska tillbringa mer tid med eleverna men jag tillbringar ju redan min mesta arbetstid med eleverna, då eleverna är i skolan. Om jag går hem och jobbar när eleverna har gått hem kan väl inte göra någon skillnad? Det jag kan känna är svårt redan nu, att få tid att reda ut konflikter, arbeta mot mobbing och handleda, kommer att vara lika svårt (och svårare) med 40-timmarvecka. Eleverna kommer ju inte att vara mer i skolan för det.

Fem timmars arbetstid i veckan kommer att försvinna med 40-timmarvecka. När ska jag hinna kompetensutveckla mig? När ska jag hinna läsa och bedöma elevernas arbete? Vet SKL hur lång tid det tar att läsa och bedöma 30 uppsatser? När ska jag hinna planera nya teman och arbetsområden? Jag tycker det är svårt nog redan nu när jag jobbar 45 timmar i veckan.

Jag älskar verkligen mitt jobb. Jag tycker varje dag med eleverna är ett spännande äventyr. Jag gör mitt bästa för att utmana dem och för att få dem att utmana sig själva. Jag lägger ned mycket tid på att fundera ut hur jag ska kunna göra deras skoltid och de lektioner jag har med dem till meningsfulla stunder. Jag jobbar oavbrutet vidare på att förbättra mig själv som lärare och mina lektioner. För mig är mitt yrke också mitt stora intresse och något jag är stolt över, men 40-timmars arbetstid och semestertjänst kommer INTE att göra något för att hjälpa mig utvecklas som lärare.

4 Responses to “Lärares arbetstid”

 1. maj 2nd, 2010 | 8:25       

  För evigheter sedan jobbade jag som fritidspedagog på skola. Med fyrtiotimmars vecka. Jag tyckte det var hopplöst att få fatt på lärare när jag behövde prata om något. Jag kunde inte störa på lektionerna, rasterna var för korta och sen POFF försvann lärarna fort som vinden så snart sista lektionen var avklarad. Och det var ofta då på eftermiddagarna som vissa elever behövde mest stöd från vuxna när de smög runt på skolan och försökte låta bli att gå hem. Vi andra som alltid var kvar på skolan hade en helt annan kontakt och kände till vad som pågick i ”skolans skumma hörn”.

  Jag tycker din beskrivning påminner lite om att jobba som frilansande konsult. Man använder sin egen utrustning, jobbar med sitt hemmakontor som bas och gör nerslag på platsen där man har sitt uppdrag. Och i likhet med att jobba som frilansande konsult låter det lite ensamt.

  Om man inför fyrtiotimmars vecka ökar enligt min mening kraven på arbetsgivaren. Dels måste ni ha fungerande utrustning tillgänglig på skolan. Att ha varsin, personlig dator är en självklarhet. Helst varsin laptop. Ni behöver också ha tillräckligt stora arbetsplatser. Lärare går helt uppenbart med på att ställa upp med sådant här privat just för att man idag tycker det är skönt att kunna åka hem och jobba. Vitsen är väl att man ska trivas på jobbet?

  40-timmarsvecka. Övertidsersättning och OB på tid där utöver. Så snart annan lokal och utrustning än det arbetsplatsen erbjuder är en förutsättning för att kunna sköta jobbet, ska självklart arbetsplatsen debiteras för detta. Likaså om ni använder privat telefon.

  Jag ser 40-timmarsvecka som ett utmärkt sätt att få lärare att jobba mer tillsammans – både med sig själva och med övrig personal, vara mer tillgängliga på skolan vilket underlättar kontakt med elever, föräldrar och övrig skolpersonal, samt en bra modell om man vill tydliggöra hur stora insatser lärare gör idag både i tid och resurser.

 2. maj 2nd, 2010 | 17:00       

  Fast, det jag är rädd för är att vi inte kommer att få bättre arbetsplatser eller mer resurser. Jag tror att det är ett sätt att spara pengar och kontrollera lärarna mer.

  Jag är rädd för att vi kommer att tvingas jobba på fritids på sommaren så arbetsgivaren kan spara in på semestervikarier. Jag är ingen fritidspedagog. Att ”kvacka” som sådan är lika dumt som att ha behöriga lärare som inte får undervisa i de ämnen de är behöriga i.

  Sen är jag rädd för att vi inte kommer att få någon OB eller övertidsersättning då heller. När jag jobbar över idag så får jag aldrig ut det i pengar. Vi ska plocka ut kompledigt och den kompledigheten ska tas ut när eleverna inte är där. Under perioder då det är nationella prov, föräldramöten och utvecklingssamtal blir det mycket övertid. Idag kan vi reglera det lite själva. Men det kan vi inte med 40-timmar vecka.

  Jag åker inte hem och jobbar för att jag inte trivs på jobbet. Jag trivs jättebra men… jag åker hem och jobbar ibland när jag behöver få sitta i lugn och ro och bedöma elevernas arbete. Jag åker hem och jobbar ibland när jag behöver samla mina tankar kring svåra pedagogiska utredningar eller då omdömena ska skrivas. Då måste jag kunna få sitta utan att bli störd.

  Att i dagens samhälle, när allt fler jobbar hemifrån eller på annan ort, gå in och tvinga lärarna att vara på skolan en viss tid tycker jag är ett feltänkt. Skolan står inför en stor förändring. I ett kunskapssamhälle krävs nya färdigheter och en ny syn på skolans uppdrag. Att i det läget gå in och börja med att bestämma över lärarnas arbetstid är att börja i fel ände. Vem vet – vi kanske kommer att undervisa eleverna på distans för måste man lära sig i en skola?

Leave a Reply