PR-kampen om skolan

Försökte följa direktsändningen på Bambuser från Lärarförbundet om  PR-tävlingen där PR-byråerna Cohn & Wolfe, Gullers Grupp och Prime PRs tävlar om att ge om positiva bilder av den svenska skolan. Tyvärr så bröts sändingen och ljudet hela tiden så det var svårt att höra vad de sa. Några saker kunde jag dock plocka upp fast jag hade svårt att uppfatta vilken byrå som var vilken.

En sak som alla tre nämnde var att trots att skolan är utskälld och kritiserad så gott som dagligen i media så är de flesta nöjda med sina egna barns skola. Det är intressant att media och allmänhetens bild är så olik, vad kan det bero på? Jag har jobbat i skolan i nio år nu och jag tycker mig känna igen det. Den skolan jag arbetat i det sista året har dåligt rykte men… de elever och föräldrar jag möter är nöjda. Det är klart att det finns undantag men det vore väl konstigt annars. Kan det vara så att man tar billiga poäng på att klaga på skolan? Kan det vara så att de politiska partierna tjänar på att snacka skit om skolan och komma med enkla lösningar?

Jag älskar mitt jobb och jag är glad varje dag när jag går till jobbet. Visst händer det att vissa dagar är jobbiga och man sliter men resultaten blir oftast bra i slutändan och det gör all möda värd. Om skolan som arbetsplats var så dålig som bilden i media visar, borde jag inte känna så.

Vårt uppdrag i skolan har förändrats i och med att samhället har förändrats. Samhället kräver andra saker av medborgarna idag än vad som krävdes för tjugo år sedan. Det ska bli kul att följa Skolverkets webbsändning ”Vilka medborgare skapar den svenska skolan?” lite senare idag. Ger vi våra barn det de behöver för att klara sig bra när de kommer ut i arbetslivet? Det känns skönt att diskussionen är igång.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply