Frukostfunderingar den 3 augusti

Läser i på Insidan i DN om Maria Gerlofsons bok ”Mod – Stå upp för dig själv”. Jag har ju inte läst boken men något i det som står i artikeln (skriven av Peter Letmark) får mig att tänka till. Gerlofson säger: ”Alla har ju fått höra från föräldra och lärare, ‘du är ju en sån som…’. Det är viktigt att testa de här etiketterna som man fått av andra och som man har gett sig själv”.

Den meningen får mig att tänka på en sak som Bhavik Gandhi sa i sitt föredrag på TEDxMälaren den 15 juni. Han rodde från Spanien till Atigua trots att han i fjärde klass fått urusla betyg eftersom han ”gav upp lätt”. Det var ju tur att han inte lyssnade på sin lärare…

Vad lätt det är att ge barn en stämpel. Bhavik Gandhi lyssnade inte men det gjorde Maria Gerlofson och det tog lång tid för henne att frigöra sig från förväntningarna de omkring gett henne och som hon gjort till sina.

Jag har många gånger hör lärare säga om elever att ”Han kommer alltid försent”, ”Hon bryr sig inte”, ”Den där ungen är omöjlig”. Vi etiketterar eleverna och möter dem med negativa förväntningar och jag är övertygad om att vi faktiskt får de elever som vi förtjänar då. Det leder mig in på Björklinds utspel om att ”Skolk ska synas på betygen”. Jag undrar: varför då? De som skolkar och deras föräldrar vet väl redan att det är ett problem? Om de inte vet det så har skolan misslyckats tycker jag.


Foto: Lonely av Kashirin Nickolai CC

Vi i skolan måste bli bättre på att motivera för våra elever varför de ska vara i skolan. Om man är en duktig elev som klarar prov utan att gå i skolan är det nog fel både på skola och prov. Om man är en elev med problem, som inte orkar gå till skolan så behöver man väl stöd och hjälp. Man behöver känna sig välkommen till skolan när man kommer och man behöver mötas av positiva förväntningar.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply